A sárkányhajózás története

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá.
„Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.”

A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.

Eltekintve attól, hogy néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyen, kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi turisztikai szövetség jóvoltából, a kínai kultúra megismertetésének és az idegenforgalom fellendítésének céljából érkeztek Európába. A sportág fejlődésének nagy lökést adott, amikor 1985-ben az egyik fából készült hajó sablonja alapján Németországban megépítették az üvegszálás változatot is. A hajógyártás felgyorsulásának és több bemutató versenynek köszönhetően az 1980-as évek végén a sárkányhajó sport népszerűvé vált és világszerte létrejöttek egyesületei.

1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF),1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak Európa bajnokságot.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult meg. 1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között rendeznek Világbajnokságot.

A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27-e, amikor az AGFIS/GAISF mai néven Sportaccord (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként, és képviselőjét az IDBF-et, felvette tagjai közé.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) tagja az AIMS- nek (Alliance of Independent Recognised Members of Sport), mely 23 sportszövetség tömörítő ernyőszervezeteként működik. Az AIMS 2016. április 19-én egyetértő nyilatkozatot írt alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, melyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte az AIMS vezető szerepét és erőfeszítéseit az olimpiai mozgalomban és egyben megnyitotta a lehetőséget az AIMS tagoknak az olimpiai sportok családjához való csatlakozásra. A NOB az AIMS szervezeten keresztül elismerte a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetséget is.

A hazai sárkányhajó sport első mérföldkövét 1997. februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette. A sportág hazai megetremtője Sziklenka László, aki sportot Németországból hozta haza Győrbe.

1998-ban megérkezett Győrbe az első sárkányhajó Németországból. Még ugyan ebben az évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely felvételt nyert az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF).

1999-ben a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) is felvette a tagjai közé az Magyar Sárkányhajó Szövetséget. Ugyan ebben az évben az MSSZ megalkotta a sportág hazai versenyszabályzatát, amit azóta többször átdolgozott.

Az MSSZ 2003. 09. 13-án megtartotta az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. A versenyen a 3 tagegyesület 5 csapata, open és vegyes osztályokban mérte össze a tudását.

2004 májusában a Rába Sárkányhajó Club megrendezte az I. Győri Sárkányhajó Fesztivált, amelyen 31 legénység vett részt. A népszerűsítő verseny, a hajók számának gyarapodása és a kidolgozott verseny rendszer hatására gomba számra kezdtek szaporodni az MSSZ tagegyesületei.

2006-os Prágai Európa-bajnokság volt az első kiemelkedően sikeres nemzetközi szereplés, amikor sikerült a Magyar Sárkányhajó Szövetség legénységeinek több Európa-bajnoki címet is szerezni.

A Fővárosi Bíróság 2008.09.17-én 70. sorszám alatt a Magyar Sárkányhajó Szövetséget bejegyezte a sportági országos szakszövetségek nyilvántartásába, ezt követően pedig a Nemzeti Sportszövetség is felvette tagjai közé.

2009-ben az MSSZ megrendezte Budapesten a 13. Klub Legénység Sárkányhajó Európa-bajnokságot, amelyen 1850 versenyző vett részt. Minden idők legnagyobb európai sárkányhajó versenye volt a Budapesten megrendezett bajnokság. A kiváló rendezés mellett 6 aranyérem is jutott a magyar egyesületeknek.

A Csehországi Rasiceben a Senior Open legénység megszerezte sportágunk első világbajnoki címét 2000 méteren.

2010-ben Járosi Pétert az MSSZ általános elnökhelyettesét az EDBF (Európai Sárkányhajó Szövetség) alelnökének választották, aki az IDBF-ben (Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség), Európát képviseli.

2011-ben az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon Tampaban a Premier Open legénység megismételte a seniorok eredményét, és saját hazájában legyőzte a címvédő amerikaiakat, és világbajnok lett 2000 méteren.


Az elismert 2009-es EB rendezésnek és a javuló nemzetközi eredményeknek, valamint a nemzetközi sportdiplomácián erősödésének köszönhetően 2011-ben, az MSSZ megkapta a 2013-as 11. IDBF Sárkányhajó Világbajnokság rendezésének jogát.

2012 – ben a Magyar Sárkányhajó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság Nem Olimpiai tagozatának tagja lett, és Járosi Péter a tagozat alelnöki tisztét töltötte be 2015-től.

A Világbajnokság Szegeden került megrendezésre, amelyen 29 ország 3000 versenyzője vett részt. A versenyt a nemzetközi sárkányhajós társadalom minden idők legsikeresebb világbajnokságának – standard – tekinti. Sok elismerésben részesülünk, és nagy nemzetközi megbecsülés övezi a magyar sárkányhajósokat, és a Magyar Sárkányhajó Szövetséget. 

A sikeres VB rendezésnek, a nemzetközi eredményeknek és a tovább erősödő sportdiplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően – 2016-ban - a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnyerte a sportág legnagyobb nemzetközi versenyének, a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságnak rendezési jogát. 2018-ban rendezett Világbajnokságon, Szegeden, minden idők legnagyobb versenyzői létszáma 6200 sportoló vett részt.

Magyar legénységek 1997 óta 26 alkalommal vettek részt a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) és az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF) versenyein, világ és Európa – bajnokságokon. A versenyeken összesen, 62 arany, 75 ezüst, 86 bronzérmet nyertek legénységeink.

A sárkányhajó az egyik legeredményesebb olimpián nem szereplő sportág.

 

11. IDBF klub legénység sárkányhajó világbajnokság 2018

A Magyar Sárkányhajó Szövetség és a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség júliusban Szeged rendezi meg a világbajnokságot. A verseny időpontja 2018. július 17 - 22.

További információk
Emberi Erőforrások Minisztériuma sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png Holiday 55 Hungary sarkanyhajo_5a9d551b57ebb.png
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság
11th IDBF CCWC
starts in