Vissza

Jubileumi szakmai est, 10 év néhány gondolat

10 éve, 5 hónapja és 4 napja a magyar sárkányhajó válogatott aranyérmet szerzett 2000 méteren, Tampa Bay-ben, Floridában. Ennyi idő után is csodás érzés leírni, visszagondolni rá. Most Őket ünnepeljük, ismét gratulálunk Nekik, a szemükbe nézünk elismerően, és még mindig büszkék vagyunk rájuk. Hiszen ilyen a sport. Ezért is szép. De milyen a mi sportunk, mi történt vele 10 év alatt? Dr. Eörssy-Farkas Dominika gondolatai...

Jubileumi szakmai est, 10 év néhány gondolat

Nézem a már kívülálló, csupán az adminisztrációt segítő, azt is csak ellenőrző szemével.  De olyan szívvel, amit mindig is visszahúz valami.  Ezt a valamit keresem.  Mi is lehet ez?

A sportolók, edzők, akik befogadóak, legyen az edzés, versenyzés, szervezés vagy egy rendezvény? (Ha hetente háromszor jársz edzeni – szuper, mert egyre hasznosabb tagja leszel a csapatnak – ha évente egyszer-egyszer letévedsz – szuper, hogy újra látnak, és hívnak, járj ismét rendszeresen, látod milyen jó ez, nem hiányzik?)

A sportvezetők, akik csapatokat hoznak létre, képviselnek, edzéseket szerveznek és vezetnek, egyesületet működtetnek, mindezt többnyire a sportolás puszta öröméért? 

A sportdiplomaták és segítőik, akik szinte már rendszeresen szerveznek Hazánkban világversenyeket, szárnyalják túl a saját rekordjainkat, képviselik a Szövetséget a legmagasabb nemzetközi szinteken, és vívnak ki országos és egyéni elismeréseket?

Vagy talán a sárkányhajó sport egyszerű szépsége, harmóniája, természetközelsége?

Keresem tovább, hiszen itt, a sárkányhajós közösségben van valami.  10 év hosszú idő, és ez a valami nem tűnt el – holott a világunk nem éppen dicső korszakát éli.  Járvány járja a világot, bezárult, lezárt, a veszélyhelyzet, a korlátozás, a karantén elcsépelt szavak lettek.  Az életkörülményeink, értékeink észrevétlenül végveszélybe kerültek.  Szögesdróttal és törvényekkel kell védekezni, ami létszükség, de kevés. Így aztán bekúszik a kérdés – magunktól ki ment meg minket?

És erre láttam itt egy esélyt: mi magunk. 

Ez az ami ebben a sportban, közösségben, vezetőkben megvan: a töretlen hit az értékeinkben (és azok érvényesítése tűzön-vízen át), a tenni akarás és nem utolsósorban a cselekvés. 

Amikor 2020-ban, a járvány kellős közepén kérdeztem Járosi Pétert, hogy a sárkányhajó sport hogyan vészeli át ezt az időszakot, amikor ugye nemhogy versenyezni, sportolni, de emberek közé menni se nagyon lehetett, teljes természetességgel és természetesen igen határozottan közölte: hogyhogy hogy? Edzünk, kihagyunk két helyet, hogy ne köhögjék össze egymást, készülünk, és ahogy lehet, szervezzük a versenyeket. 

És így is történt.  

Így amikor a költő Nagy László következő kérdésén töprengtem ebben a csúfos időszakban, vagyis hogy

„S ki viszi át a fogában tartva a szerelmet a túlsó partra?”

Itt kaptam meg a választ.

Hát mi, saját magunk. Majd Péter és Laci a hajóba parancsol (még lehet elvitatkoznak kicsit, hogy melyikük kormányozzon és melyikük húzza a rövidebbet, pontosabban rövidebb lapátot), majd Rita megragadja a dobverőt, Andi kipipálja az utolsó beszállót is, aztán hajrá..! Irány a túlsó part!

További hírek

Jan.
10.
8. Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság és Magyar Kupa 6. Szarvasi Medencés Verseny

8. Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság és Magyar Kupa 6. Szarvasi Medencés Verseny

Kezdődik a sárkányhajós új év! A Magyar Sárkányhajó Szövetség és a Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület 2022.02.05.-én rendedezi meg Szarvason a Nyilt Magyar Bajnokságot. A versenykiírás honlapunkról letölthető, a szervezők várják a nevezéseket!

Tovább
Jan.
01.
2022

2022

A Magyar Sárkányhajó Szövetség, sok sikert és boldogságot kíván az új évre!

Tovább
Dec.
24.
Áldott, békés ünnepeket

Áldott, békés ünnepeket

Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

Tovább

Simi 2019 - 2022

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportlói utoljára két világversenyen képviselték hazánkat. 2019. július 24 - 28. között Sevillaban, Spanyolországban a 18. EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa - bajnokságon; 2019. augusztus 20 - 25 között Pattayaban, Thaiföldön a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságon. A 2020. évi világversenyeket a Nemzetközi és az Európai Sárkányhajó Szövetség törölte. A járvány miatt Simi, biztonsági okokból csak itthon versenyez, de készül 2022-re. A tervek szerint Sarasota (USA) és Kijev (Ukrajna), várja a magyar szövetség sportolóit.

További információk
Emberi Erőforrások Minisztériuma sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png Holiday 55 Hungary sarkanyhajo_5a9d551b57ebb.png
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság